Broj 6

img

Dragi čitaoci i poetski saborci,

U ovim vanrednim i teškim okolnostima za nas u regionu i sve na svetu, zahvaljujući vašoj i našoj dobroj volji i duhu, objavljujemo i šesti broj onlajn časopisa za poeziju „Enklava”.

U šestom broju imamo priliku da pročitamo deset priloga regionalnih autora. Zastupljene su pesme britkog i budnog Branka Čegeca iz njegove zbirke pesama Cetinjski rukopis, kao i razgovor sa njim, o poeziji, uređivanju, izdavaštvu, prošlim i trenutnim okolnostima. Tu su i novi stihovi Milana Lukića, Srđana Gagića, Dušana Đurovića, Dejana Kobana, ali i onih čije knjige tek, i sa radošću, iščekujemo: Snježane Vračar Mihelač, Jelene Žugić, Lazara Prendovića, Višnje Begović, Bojana Veselinova.

U rubrici za prevedenu poeziju naći ćete redovan prilog Divljih detektiva i divnih književnih radnika, Damira Šodana i Mehmeda Begića. Ovoga puta njihov prevodilački plen su stihovi koje potpisuje Hose Emilio Paćeko, jedan od najvećih meksičkih pesnika 20. veka. Zahvaljujući našim posvećenim prevodiocima čitamo još i pesme nobelovke Luiz Glik (Vladimir Stojnić), Gerharda Falknera (Dragoslav Dedović), stihove Čarlsa Bukovskog koje još niste čitali (Damir Šodan), kao i Tomaža Šalamuna (Ivan Antić).

Milica Špadijer izabrala je i prevela pesme savremenih grčkih pesnika, pa tako u rubrici „Enklava calling” imamo stihove Tanosa Gogosa, Jorgosa Prevederukasa, Janisa Stigasa i Marie Topali.

Kritike o knjigama Vladimira Kopicla, Enesa Halilovića, Vitomirke Trebovac, Romea Mihaljevića pisali su redom Vladimir Arsenić, Jelena Mladenović, Sanja Perić, Ivan Šunjić. Šodan je preveo poglavlje „Metonimija” iz knjige eseja o Čarlsu Bukovskom pod nazivom Protiv američkog sna, autora Rasela Harisona.

U ulozi poetskog i muzičkog DJ-a našao se Slobodan Tišma da nas svojim listama iznenadi, i mnogo čemu nauči.

Svesni da pesme ne mogu podići srušene kuće, ne kontrolišu srce zemlje, niti imaju antivirusno dejstvo, smatramo da je, ipak, važno da se čuju – jer su one neumorni glas opomene, i glas nade. Mi našu, kao i dobre želje, delimo sa vama i zahvaljujemo se na poverenju. Budite dobro!

Od srca,
Redakcija „Enklave”