Broj 4

img

Uvodna reč

Dragi čitaoci,

Pred vama je četvrti broj „Enklave” (proleće/2020) kojim zatvaramo planirani godišnji krug izdanja započet prošle godine (leto/jesen/zima 2019). Naše zadovoljstvo dosadašnjim ostvarenim rezultatima u senci je zahuktale pandemije korona virusa u kojoj smo se svi našli u trenutku izlaska ovog broja. Nismo ni slutili da ćemo se svi mi, puni entuzijazma s kojim smo ušli u 2020, nakon nepuna tri meseca naći u distopijskom scenariju, u (samo)izolaciji, ograničenog kretanja, s policijskim časom kao svakodnevicom. No, bez obzira na spoljašnje okolnosti, nijednog trenutka nismo pomislili da odustanemo. Na to nas obavezuje i sama poezija – stihovi često oslikavaju granice jezika, prostora i vremena, društvenih i političkih okolnosti, ali njihova svrha pokazuje sa najpunijom u prevazilaženju istih. Ova situacija nas je nagnala da udvostručimo napore pa smo pored redovnih aktivnosti pokrenuli i jutjub kanal SVI MI (dostupan na linku SVI MI i naš poetsko-prozno-muzički kanal) gde pesnici iz izolacije čitaju svoje, kao i stihove drugih autora, u znak solidarnosti i podrške u promenjenim životnim okolnostima.

U ovom broju imamo zadovoljstvo da čitamo obiman intervju literarnog superstara Nikole Madžirova, međunarodno poznatog i priznatog pesnika iz Severne Makedonije, kao i njegovu poeziju koja će 2020. po prvi put u obliku samostalne knjige izaći u Srbiji u izdanju „Trećeg trga”. Iz Crne Gore u  naš poetski digitalni prostor dolazi Aleksandar Gavranić, glumac, pesnik i misleći buntovnik sa svojim ciklusom angažovane poezije, iz Srbije Katarina Mirović s odlomkom iz svog romana u stihovima, kao i Maša Živković koja se predstavlja svojim delikatnim i introspektivnim pesmama, obe autorke Enklave, sa knjigama koje ćemo uskoro čitati. Blok „Poezije” zatvara izuzetno mlada Marija Skočibušić, velika nada regionalne poezije čiji se prvenac s nestrpljenjem očekuje.

U sekciji „Prevedena poezija” imamo eksluzivan prilog, po prvi put na sr-hr-bh-cg jezike prevedenu poemu „Savjet Marxovog učenika fanatičnom sljedbeniku Heideggera” mitskog meksičkog pesnika Marija Santjaga Papaskjera po čijem je liku Roberto Bolanjo kreirao lik Ulisesa Lime u svom legendarnom romanu Divlji detektivi. Palestinac Nažuan Darviš pokazuje zašto je svojim antiratnim, crnohumornim i ironičnim stihovima jedan od najsnažnijih i najsugestivnijih glasova savremenog arapskog pesništva. Nagrađivana nemačka pesnikinja Marion Pošman isporučuje nam svoju jedinstvenu liriku u kojoj slojevi stvarnosti poprimaju neočekivana, često metafizička značenja. Začuđujuća i apartna pojava na poljskoj pesničkoj sceni, Jacek Podšadlo u potpunosti opravdava epitete koji idu uz njegovo ime. Da Slovenija ima izuzetnu pesničku scenu stihovima punim snažne ironije dokazuje i Varja Balžalorski Antić.

„Enklava calling” ovoga puta pozvala je da se predstave mladi pesnici iz Severne Makedonije. Đoko Zdraveski, prevodilac i „selektor”, na teren je izveo pesničku „reprezentaciju” u sastavu: Dime Danov, Iva Damjanovski, Istok Ulčar i Andrej Al-Asadi, svi rođeni 1996. Slučajnost ili neka tajna šifra, svejedno, sasvim je izvesno da se od ovih mladih pesnika može očekivati još dobrih stihova.

U ovom broju možete pročitati i kritike knjiga Milice Špadijer, Gorana Korunovića, Bojana Krivokapića i Alena Brleka. Esej je napisao neumorni Damir Šodan o antologiji TRIP – vodič kroz savremenu američku poeziju (1983), knjizi koja je presudno uticala na njegovo stvaralaštvo i poimanje poezije.

„DJ Set” poverili smo Primožu Čučniku, sjajnom pesniku, prevodiocu i izdavaču, koji svojim izborom poezije i muzike ruši (očekivane) vremenske i žanrovske odrednice, donoseći neobična ukrštanja. Novitet u odnosu na dosadašnja tri  „DJ Set-a” je taj što je Primož svaku pesmu i muzički ilustrovao (te se zato linkovi za jutjub pojavljuju u segmentima i muzike i poezije), što će svakako biti izazov za DJ-eve u narednim brojevima.

Na kraju, želimo od srca da se zahvalimo svima onima koji su svojim prilozima, uredničkom i tehničkom podrškom, omogućili izlazak ovog broja „Enklave”.

Čuvajte jedni druge, svoje zdravlje, misli i snove. Pozvani ste uvek u ovu digitalnu vikendicu PPM Enklave, tu se lako možemo naći – svi zajedno.

 

Od srca, 
Redakcija Enklave