Broj 2

img

Dragi čitaoci,

Drago nam je što se ponovo srećemo u veb „Enklavi”, prostoru za sveža poetska strujanja, alternativna po senzibilitetu, ne i kvalitetu. Pred vama je drugi broj časopisa koji nastavlja zacrtanu trajektoriju objavljivanja pesničkih glasova za koje smatramo da su osobeni, inovativni, hrabri.

Imate priliku da pročitate veliki intervju sa jednom od najznačajnijih domaćih pesnikinja Milenom Marković, kao i deo njene još neobjavljene poeme „Deca”. U rubrici „Poezija” predstavljamo i nove radove Nine Živančević, naše istaknute pesnikinje, prevodioca i eseјistkinje, Uroša Bojanovića jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pesnika mlađe generacije, Milice Špadijer, ovogodišnje dobitnice nagrade „Mladi Dis” i Nemanje Stanišića, izuzetno talentovanog i inovativnog mladog pesnika čija se knjiga poezije očekuje na proleće 2020. godine u izdanju PPM Enklave.

Segment „Prevedena poezija” otvara kultni španski pesnik Leopoldo Maria Panero, „inkarnacija Bodlera” kako je sam sebe nazivao, i jedan od likova u epskom romanu „2666” Roberta Bolanja. Slede Sandra Sisneros, nagrađivana američka pesnikinja meksičkog porekla sa svojom snažnom egzistencijalističko/feminističkom poezijom, Stanislav Grohovijak , nekada odbacivan zbog svoje fascinacije ružnoćom, smrću i raspadanjem, a danas klasik poljske poezije, Maja Hederlap čija lirika spada u sam vrh savremene austrijske poezije i Jovica Ivanovski, autentični makedonski pesnik, majstor ironije, dobitnik ovogodišnje nagrade „Braća Miladinovci“ na Struškim večerima poezije 2019.
U rubrici „Kritika/Esej” potrudili smo se da predstavimo knjige mlađih autora iz regiona, onih na koje treba računati u budućnosti, Ilije Đurovića (Crna Gora), Monike Herceg (Hrvatska), Maše Seničić (Srbija) I Šime Majić (BiH). O počecima pisanja poezije, fejbuku i teskobi esej je napisao regionalno čitan kritičar, esejista i pesnik Dinko Kreho.

Nova rubrika „Enklava Calling” koja je u časopisu zastupljena od ovog broja ima za ideju predstavljanje po četiri mlada pesnička glasa iz pojedinih zemalja. Krenuli smo sa pesnicima iz Crne Gore čija nova pesnička scena raznovrsnošću i dinamikom u poetskom spektru značajno osvežava regionalni književni prostor.

I konačno, za gramofonima, muzičkim i pesničkim, DJ Faruk Šehić, čovek koji uveliko osvaja Evropu svojim stihovima, kratkim pričama i romanima, govori kako su mu poljski pesnici udahnuli život, stvarni život i život u literaturi, te zašto mu je važna pesma Nila Janga – „Kortez the Killer”.

Sa velikim zadovoljstvom, i od srca
Redakcija „Enklave“