Broj 5

img

Dragi čitaoci i poetski saborci,

Hvala vam što ste nas podržavali u ovom periodu punom izazova putem društvenih mreža i sa strpljenjem sačekali novi broj našeg i vašeg onlajn časopisa za poeziju „Enklava”. Zahvaljujemo se i svim autorima zastupljenim u broju i celom našem timu što su bili puni podrške i razumevanja. Sa takvom prijateljskom energijom i zajedničkim naporima, konačno i možda sa još većom radošću, uspeli smo da isporučimo i ovaj, peti broj Enklave.

U ovom broju čitamo stihove Radivoja Šajtinca, nenametljivog pesničkog proroka izrazito rafinirane i osobene jezičke veštine, i intervju koji je sa njim radila Ana Marija Grbić. Tu su uz njegove i pesme Marije Dejanović, Vladane Perlić, Gorana Živkovića i Natalije Milovanović, čime u rubrici za domaću poeziju ponovo ostvarujemo živopisan, živ, žaroželjan osvrt na aktuelnu regionalnu poeziju.

Dodatak ovoj rubrici ovog puta čine pesme pet svežih autorskih glasova izdavačke kuće PPM Enklava. Pesnički prvenci Vladana Krečkovića, Nikole Đurice i Martine Kuzmanović štampaju se upravo u trenutku dok čitaoci prvim klikovima otvaraju nove priloge petog broja časopisa Enklava i predstavljaće pravo osveženje u poetskim tokovima domaće književne scene. U dodatku su zastupljeni i stihovi Bogdana Grofa Milanovića čiju knjigu očekujemo dogodine, i Mirka Kekića čija je zbirka poezije „Bugi-vugi predgrađa” objavljena u ediciji Prvenac Studentskog kulturnog centra Kragujevac, a dopunjeno izdanje štampaće se ubrzo i u Enklavi koja ovaj rukopis kao i sve druge pomenute prati od početka.

Dalje, prevedenu poeziju ponovo krasi rad naših Divljih detektiva, Damira Šodana i Mehmeda Begića koji nam ovog puta donose stihove Alehandre Pizarnik, jedne od najvažnijih južnoameričkih pesnikinja 20. veka, prema rečima omiljenog nam Bolanja. U istoj rubrici nalazimo stihove Đoka Zdravevskog, Kirila Korčagina (u prevodu Svetislava Travice), Džima Kerola (u prevodu Damira Šodana) i Margaret Atvud (u prevodu Gorana Čolakhodžića). 

Za rubriku „Enklava calling” ovog puta Ivan Antić birao je i prevodio stihove mladih pesnika iz Slovenije, pa tako u ovom broju čitamo pesme Blaža Božiča, Lukasa Debeljaka, Urške Kramberger i Gašpara Torkara.

Kritikama su odlučili da vas isprovociraju, zapitaju, zainteresuju Vladimir B. Perić, Sanja Perić, Tomislav Augustinčić, Jelena Nidžović i Jelena S. Mladenović pišući o zbirkama Dragana Boškovića, Katarine Pantović, Bojana Vasića, Lidije Deduš i Dragana Markovića.

DJ set, poetski i muzički, ovog puta priredio je Marko Tomaš, pa smo sigurni da ćete se na oba „pulta” za koje je pripremio interesantne „mikseve” dobro zabaviti.

Put do objavljivanja ovog broja zaveo nas je u nekoliko neočekivanih „krivina”, ali verujemо da smo iz njih izašli pravo u susret vašim visokim očekivanjima koje smo do sada zajedno uspostavili.

Držimo ritam i koncentraciju, i zajedno putujemo dalje pesničkim stazama.

Punog srca,
Redakcija „Enklave”