Broj 7

img

Dragi čitaoci i poetski saborci,


Od poslednjeg broja našeg i vašeg onlajn časopisa za poeziju „Enklava” prošla su dva godišnja doba: no, bez zimskog sna i bez prolećnje euforije, držali smo korak, radno i tiho, u saglasju sa vrednim i doslednim prijateljima ne bismo li svi podelili još jednu malu, stihovitu pobjedu. Ova nam je naročito draga jer i u sedmom broju „Enklave” čitate stihove autorki iz regiona i sveta, kao i kritičke osvrte na njihove tekstove. Ponovo smo se odlučili za ovakav korak: posvećivanje celog broja isključivo poeziji koju su pisale žene – ne jer smatramo da su autorskom snagom inferiorne, pa im treba ustupiti posebno mesto, izmaći stolicu ili otvoriti vrata, nego upravo jer se toj njihovoj snazi divimo, načinu na koji su one svojom autentičnošću pomerile sve pretpostavljene pozicije i vrata sama otvorile, i to nepokolebljivim udarcima svojih umova i srca.

U ovom broju „Enklave” čitamo poeziju Olje Savičević Ivančević, i inspirativan intervju koji je sa njom priredila Marija Dejanović. U rubrici „Poezija” pronaći ćete i pjesme Selme Asotić, Nađe Parandilović, Milane Grbić i Lene Petrović. Sigurni smo i da će stihovi ovih razboritih mladih pjesnikinja pronaći vas, vešto ispleteni u mrežice za hvatanje naših misli i emocija.

Divlji detektivi, Damir Šodan i Mehmed Begić, preveli su poeziju Nancy Morejón, a Šodan stihove Eileen Myles, kontroverzne pojave u javnom životu, a bistre, brze, i shvatićemo nakon čitanja, neophodne tvari u pesničkom univerzumu. U rubrici za prevedenu poeziju zastupljene su još i pjesme Eve Strom, En Stivenson i Maje Anđelou, u prevodu (redom) Refika Ličine, Maje Radivojević i Anđelke Isidorović.

U rubrici „Enklava calling” nalazite stihove savremenih španskih pesnikinja, a za izbor i prevod stihova ovom prilikom se pobrinula Jelena Žugić.

Kritike o knjigama Jadranke Milenković, Emine Elezović, Ivane Maksić, Jasmine Topić i Jelene Marinkov pisali su Jelena S. Mladenović, Sanja Perić, Jelena Nidžović, Bjanka Alajbegović i Uroš Đurković.

Poetski i muzički DJ Set priredila je Tanja Bakić.

Čitamo i stvaramo dalje!

Od srca,
Redakcija PPM Enklave