Broj 1

img

Uvodna reč:

Poezija je sve do pojave najnovije tehnološke revolucije bila „siromašna krava“ koja je, uprkos svemu, nekoliko milenijuma davala mleko – kako je to jednom rekao naš veliki pesnik Vojislav Despotov – ali novo, digitalno doba promenilo je stvari. Internet je „spasio“ poeziju, često se čuje, a delimično je i istina. Poeziju „spasavaju“ jedino dobri pesnici i dobre pesme, ali globalna mreža je čini vidljivijom i dostupnijom.

Zato smo u izdavačkoj kući PPM Enklava odlučili da proširimo „branjeni“ prostor za objavljivanje dobre i drugačije literature i virtuelno, pa je veb časopis za poeziju „Enklava“ nastao kao logičan korak u tom smeru. I da ovo ne bi zvučalo pretenciozno, valja naglasiti kako časopis „Enklava“ nema „uzvišenu“ misiju i „više“ ciljeve, već je jednostavno produžena ruka onoga što PPM Enklava pokušava svojim izdanjima – predstavljanje pesničkih glasova za koje smatramo da su  se izdvojili kao osobeni, u regionu, ali i dalje, dokle prevodilački pogled seže. 

Redakcija „Enklave“ hodaće po (vremenskoj) žici u potrazi za glasovima zgusnutim do kvaliteta zasebnih planeta, čija su gravitaciona polja zapravo polja autentičnosti. Zavirićemo u temporalne džepove u kojima se skrivao, ili se skriva stvaralački duh odbegao od mentaliteta mase i onog što je po njenim aršinima „normalno“. Dakle, korak po korak, pokušaćemo da sačinimo panoramu „poezije budućnosti“ posmatrajući vreme kao široko i gusto naselje, možda urbano, u kom (ne) svetle krovovi „odabranih“.

Nadamo se da ćemo vremenom stvoriti malu zajednicu pesnika, prevodilaca i čitalaca zasnovanu na poverenju u odabir autora koje odlikuje hrabrost da inoviraju, uđu u polemiku sa tradicijom na način koji omogućava kretanje ka novoj vrednosti u kontekstu poezije, i misli o poeziji. Jer put je samo jedan: u susret stihovima iz budućnosti.

 

Sa velikim zadovoljstvom,

Redakcija „Enklave“